Print Friendly, PDF & Email

Kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)

Formålet med denne vejledning er at forklare, hvad der foregår ved en koloskopi.

Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyktarmen. Den udføres ved hjælp af en lang bøjelig slange (koloskop), som indføres i endetarmen og videre i hele tyktarmen. Undersøgelsen kan afsløre forandringer i tarmens slimhinde. Hvis der findes polypper, fjernes disse ofte samtidig. Samtidig kan der tages små vævsprøver (biopsier) til nærmere undersøgelser.

Undersøgelsen kan også anvendes til behandling af forskellige lidelser i tarmen samt til kontrol af en given behandling.

Forberedelse til undersøgelsen

Det er nødvendigt, at tarmen bliver grundigt udtømt inden undersøgelsen. De skal begynde udtømningen af tarmen dagen før undersøgelsen. Hvis de tager daglig medicin, skal De tage denne som sædvanligt (dog ikke jerntabletter de sidste dage, da det farver afføringen sort). Er De i medicinsk blodfortyndende behandling, skal de stoppe med denne 3 dage før undersøgelsen.

Vigtig information om kosten inden undersøgelsen:

De skal undgå alle mælkepræparater, grøntsager, kerner, fibre og fed kost tre døgn inden undersøgelsen. En kost bestående af f.eks. kogt lyst kød (kylling el. fisk), pasta, kartofler uden skræl, kartoffelmos lavet med klar bouillon, lyst brød (f.eks. toast) evt. med skrabet smør og honning samt kogte æg, vil være hensigtsmæssig.

Det er vigtigt, at der ikke indtages fast føde det sidste døgn inden undersøgelsen, hvorimod flydende kost (klare supper uden klumper f. eks Bouillon) er tilladt.

Følg disse instruktioner for udrensningen (og ikke dem fra æsken):

 

kol1

Tidspunkter for indtagelse af Picoprep afhænger af, hvornår på dagen, du skal have udført undersøgelsen, så derfor får du angivet disse tidspunkter ved booking af undersøgelsen.

Ved koloskopi før kl. 12 skal du tage Picoprep kl. 16 og 22 dagen før.

Ved koloskopi efter kl. 12 skal du tage Picoprep kl. 22 dagen før og på undersøgelsesdagen kl. 7.

Tag det første brev PICOPREP:  Den ………………..    Klokken ……………

Tag det andet brev PICOPREP:  Den ………………..    Klokken…………….

kol2

OBS. Det er dog ikke nødvendigt at drikke 250 ml hver time om natten.
kol3

På undersøgelsesdagen

Om morgenen, inden De tager hjemmefra må De drikke te, kaffe eller saft og gerne med sukker, men ikke spise noget fast føde. De må gerne tage sædvanlig medicin også evt. blodfortyndende medicin.

Hvordan foretages undersøgelsen?

Forud for undersøgelsen får De lagt en plastikkanyle (venflon) i en blodåre. I denne gives der beroligende og smertestillende medicin. Ved undersøgelsen skal de ligge på venstre side. Endetarmsåbningen smøres med lokalbedøvende creme, inden skopet føres ind i tarmen.

For at lægen kan se hele tarmens slimhinde er det nødvendigt at puste luft ind i tarmen. Det kan kortvarigt give mavekneb/smerter samt kvalme og fornemmelse af oppustethed. Der vil ofte blive taget billeder og eventuelt vævsprøver, men dette vil ikke i sig selv medføre smerte. De har mulighed for selv at følge med i undersøgelsen via fjernsynsskærm.

kol4

Efter undersøgelsen

De kan tage hjem efter undersøgelsen. Hvis De bliver hentet, kan De tage hjem umiddelbart efter at have fået lidt at spise og drikke.

De må ikke selv køre bil før 6 timer efter undersøgelsen.

Hvis De selv skal tage med offentlige transportmidler, må De imidlertid vente i klinikken en time, til virkningen af al medicinen er aftaget.

Det vil være hensigtsmæssigt med en ansvarlig person i hjemmet de første timer. De kan ikke gå på arbejde på undersøgelsesdagen.

Svar på undersøgelsen

De informeres umiddelbart bagefter om undersøgelsesresultatet af speciallægen. Hvis der er taget vævsprøver til analyse, kan de først få besked om prøvesvaret efter 5-7 dage ved at ringe til klinikken. Egen læge vil også få svaret tilsendt elektronisk, så snart det foreligger.

Komplikationer

Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper, kan dette medføre minimale mængder blod i afføringen i det følgende døgn. I meget sjældne tilfælde kan undersøgelsen kompliceres med hul på tarmen.

Skulle der opstå tiltagende smerter, feber eller større blødning fra tarmen, bedes de kontakte Jan Struckmann på tlf 40741212 eller ringe 1813.

Patientinformationen opdateres min. årligt i Januar måned.

 

12.04.2022/MLS

Version 5